RSS
 

Twitterspam efter Gawkerhack

13 Dec

I helgen blev Gawker Media hackade, både källkod och inloggningsuppgifter stals och spreds. Lösenorden sparades visserligen krypterat, men med hashingalgoritmen DES. En stor nackdel med denna algoritm är att lösenord på mer än 8 tecken kortas av så att endast de första 8 tecknen används. Det innebär att man bara behöver veta de första 8 tecknen i ett lösenord för att kunna logga in. Man får ett begränsat antal kombinationer av lösenord och kan realtivt snabbt ta fram ursprungliga lösenordet.

Intrånget ställde inte bara till problem för Gawker Media. På Twitter dök det inatt upp tiotusentals spaminlägg och den här gången berodde det inte på någon mask som spred sig. Istället verkar spammen komma från användare som har samma inloggningsuppgifter på Gawker som på Twitter. De stulna uppgifterna från Gawker används alltså för att logga in och skicka spam på Twitter.

Alla som har en sajt där inloggningsuppgifter sparas kan dra lärdom av detta, att använda en bra hashalgoritm och salt räcker långt.

Användare rekommenderas ofta att använda ett lösenord för varje konto, något som i praktiken är omöjligt. Däremot bör man ha flera olika lösenord man växlar mellan och gärna olika säkerhetsnivåer så att man har ett annat och svårare lösenord till sin internetbank än man har till en sida där eventuellt intrång ger minimal skada.

 
 

Tags: , ,

Lämna en kommentar