RSS
 

Inga ändringar för Facebookannonser

29 mar

De senaste dagarna har det cirkulerat information om att Facebook på fredag kommer att börja använda användarnas bilder i annonser. Varningen finns i några olika version, till exempel ”Viktigt!!! På fredag kommer Facebook börja använda dina bilder i annonser, som visas på profilsidorna hos dina kontakter. Detta är lagligt och nämns i det finstilta när du skapar ditt konto. För att stoppa detta gör följande: Konto, Kontoinställningar och välj Facebook-fliken och välj INGEN i rullgardinsmenyn och spara. Kopiera till din status så alla får veta!” och ”På fredag så kommer Facebook att börja använda dina foton i reklam som visas på dina vänners profiler. Det är lagligt och det var skrivet i finstilt i villkoren som du läste när du registrerade ditt konto. Hindra spridningen av dina bilder genom att göra dessa inställningar: klicka på ”konto”, ”kontoinställningar”, ”Facebook-annonser”, välj ”ingen” i menyn och spara ändringarna…. Visa mer Kopiera det här till din status!”.

Men det hela är en bluff. Ryktet har cirkulerat länge och redan 2009 skrev Facebook i sin blogg om de falska ryktena. Klickar man på Konto, Konstinställningar, Facebook-annonser hittar man två olika inställningar. Den första är ”Annonser som visas tredjepartsapplikationer” och enligt sidan ger Facebook aldrig ut rättigheter till namn eller foto till tredje part, inställningen är endast för framtida bruk och det verkar som att standard är att ”Ingen” får se dessa annonser.

Andra inställningen är ”Annonser som visas av Facebook” och är mer förvirrande. Annonsen kopplar ihop en social händelse med en annonsörs meddelande, det kan helt enkelt vara att annonsen visar att du gillar ett företags Facebooksida. Dessa annonser har funnits på Facebook i flera år.

Här kan du välja mellan ”Ingen” och ”Bara mina vänner”.

Det är inte bara nybörjare som lurats av varningarna, danska Facebookgruppen IT-sikkerhed gick idag ut med samma meddelande till sina läsare.

Peter (som jag känner till sen innan och fortfarande har stort förtroende för) har nu undersökt saken med Facebook och kan bekräfta att Facebook inte kommer att ändra något.

 

Tags:

Lämna en kommentar