RSS
 

Är du ett offer för internetbrott?

05 jun

Sydsvenskan skriver idag om larmrapporter om internet och de företag som tjänar på att skicka ut rapporterna.

Den första rapporten som diskuteras är Norton Cybercrime Report som Symantec skickade ut pressmeddelande om 8 september 2010. Enligt theidchannel.com tog det dock tid innan själva rapporten publicerades och svenska artiklar publicerades alltså enbart med pressmeddelandet som grund. Det innebär alltså att media inte hade någon möjlighet att själv läsa rapporten utan valde att skriva artiklar baserade på Symantecs egen sammanfattning och slutsatser.

Det största problemet med rapporten är att internetbrott får innefatta allt från sexbrott och nätfiske till datorvirus. Även om datorvirus stjäl datorkapacitet (och ibland gör värre saker) tycker jag det är svårt att jämföra med stöld av pengar. Sammanklumpningen gör att mycket annat i rapporten blir meningslöst. 48% ringer sin bank när de blir utsatta för internetbrott, och i Sverige är man mer benägen att ringa polisen än till sin bank jämfört med USA. Men var man väljer att anmäla ett brott torde främst bero på vilken typ av brott man utsatts för, om det alls är ett brott.

Sydsvenskanartikeln diskuterar också Symantecs rapport om barn och internet och Kasperskys pressmeddelande att det sker 160 000 försök till porrsurfning bland barn varje timme. Kasperskys text är tydlig att det är 160 000 sidor i kategorin ”Pornography” som blockeras, Sydsvenskans granskning visar dock listor där även Facebook och Yahoo blockeras. Slutsatserna är väldigt otydliga men det stämmer att Kaspersky har andra kategorier där sidor som inte innehåller porr blockeras.

Det går inte att komma ifrån att antivirusföretag tjänar pengar på människors otrygghet, det är det som säljer säkerhetsprogram. Därför får man ha förståelse för att deras pressmeddelande är mer eller mindre propaganda för otrygghet. Media får inte glömma sitt jobb, att kritiskt granska sina källor, dra sina egna slutsatser och att ge sina läsare opartisk information om säkerheten på internet.

 
 

Lämna en kommentar